Samostalno digitalno popisivanje stanovništva

Nakon što započne period samostalnog popisivanja stanovništva putem sustava e-Građani (od 13. do 26. septembra), na mrežnoj stranici Popisa 2021. (popis2021.hr) kliknite na poveznicu za ‘Samopopisivanje’, nakon čega na dnu stranice trebate odabrati ‘Počnite sa samopopisivanjem’, koja će vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a zatražit će vašu autentifikaciju i pristup vašim osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu ‘Pristajem’, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kôd) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Ako osoba ne stigne ispuniti Upitnik odjednom, moguće je spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom Upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja. Ako je osoba ispunila i poslala Upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru, nije moguće unijeti promjene u Upitnik.

Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi pomoću svoje vjerodajnice, postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva.

Tko se može popisati?

Popisuju se osobe s ‘uobičajenim boravištem’, koje znači mjesto gdje osoba uobičajeno provodi svoj dnevni odmor, neovisno o privremenoj odsutnosti zbog rekreacije, godišnjeg odmora, posjeta prijateljima i rođacima, poslu, liječenju ili vjerskim hodočašćima.

Samo se za sljedeće osobe smatra da imaju uobičajeno boravište na predmetnom zemljopisnom području:

  • osobe koje su živjele u uobičajenom boravištu kontinuirano najmanje 12 mjeseci prije referentnog datuma popisa (31. augusta)
  • osobe koje su došle u uobičajeno boravište u razdoblju od 12 mjeseci prije referentnog datuma s namjerom da ostanu tamo najmanje godinu dana

Kada se navedene okolnosti ne mogu ustanoviti, ‘uobičajeno boravište’ znači mjesto zakonskog ili registriranog boravišta.