Što je sustav e-Građani?

Od 3. maja 2021. građanima je na raspolaganju novi poboljšani portal e-Građani. Usluge za građane i poslovne korisnike objedinjene su na jednom mjestu, a svatko može koristiti usluge i u ime svoje maloljetne djece i u ime poslovnog subjekta čiji je ovlašten zastupnik. Portal svakom korisniku dodjeljuje korisnički pretinac, u koji stižu obavijesti i elektronički dokumenti, i korisnički profil. Portal e-Građani odsad se može koristiti na svim uređajima — na mobitelu, računalu ili tabletu.

Na YouTube kanalu e-Građani nalaze se pojašnjenja o načinu korištenja novog portala. Sustav e-Građani trenutno ima oko 1,26 milijuna korisnika, a prema najavljenim planovima, do 2024. godine nastojat će se dostići broj od 2,5 milijuna korisnika.

Tko može postati e-Građanin?

 • svi hrvatski državljani
 • državljani EU/EEA s boravištem u Hrvatskoj
 • državljani zemalja izvan EU s boravištem u Hrvatskoj
 • digitalni nomadi
 • državljani EU preko čvora za prekograničnu suradnju

Kako postati e-Građanin?

 • na internetskoj stranici gov.hr odabrati oznaku ‘Postanite e-Građanin’
 • kliknuti na oznaku ‘Krenite’
 • kliknuti na oznaku ‘Prijava’
 • kliknuti na oznaku ‘Pristajem’
 • odabrati odgovarajuću vjerodajnicu
 • ukucati svoje lične šifre
 • aktivirati korisnički pretinac

Šta je vjerodajnica?

U svakodnevnom životu, služimo se javnim ispravama (npr. osobnom iskaznicom, pasošem i sl.) kako bismo dokazali svoj identitet. U digitalnom svijetu e-Građani, elektronički identitet dokazujemo vjerodajnicom.

Na portal e-Građani prijavljujete se vjerodajnicom. Sustav e-Građani poznaje tri razine sigurnosti (3 vrste vjerodajnica):

 • visoku razinu sigurnosti
 • značajnu razinu sigurnosti
 • nisku razinu sigurnosti

Vjerodajnice visoke razine sigurnosti omogućuju Ministarstvo unutarnjih poslova, kao elektroničku osobnu iskaznicu, Financijska agencija (FINA), te Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Vjerodajnice značajne razine sigurnosti omogućuju FINA, Hrvatska akademska i istraživačka mreža, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te većina komercijalnih banaka (Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, KentBank, OTP banka, Erste&Steiermärkische Bank, Addiko Bank, Istarska kreditna banka Umag).

Vjerodajnice niske razine sigurnosti omogućuju FINA, Sveučilišni računski centar (preko AAI@EduHr identiteta za studente i nastavnike), Hrvatska pošta, Hrvatski telekom, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnji registar osiguranika, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Za korištenje sustava e-Građani potrebno je posjedovati jednu od gore navedenih vjerodajnica. Ako netko u kućanstvu koristi internetsko bankarstvo ili je npr. student, vrlo vjerojatno već imate vjerodajnicu dovoljnu za popis stanovništva.

Ako ne posjedujete neku od navedenih vjerodajnica, možete zatražiti izdavanje državnih vjerodajnica mToken i/ili ePASS. Zahtjevi se predaju u poslovnicama FINA-e ili online na ospd.fina.hr. Trebat će vam preslika identifikacijskog dokumenta u PDF formatu i skenirani potpisani obrazac za ePass koji se može skinuti na stranicama FINA-e.

Šta je korisnički pretinac?

Korisnički pretinac je jedna od usluga portala e-Građani koja omogućava primanje službenih poruka vezanih za javne usluge i postupke.

Pomoću korisničkog pretinca, na siguran i pouzdan način, možete primati obavijesti i informacije vezane za osobna zakonska prava i obveze.

Putem Osobnog korisničkog pretinca, pored pregleda obavijesti koje su vam osobno upućene, možete obaviti i niz drugih radnji.

Prije svega, možete zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, provjeriti svoje podatke u Registru birača i uslugom e-Privremeni upis elektronički zatražiti promjenu mjesta glasanja u RH i inozemstvu te se elektronički registrirati za glasanje (osobe bez osobne iskaznice RH), zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila, informirati se o ocjenama djeteta u školi, pregledati recepte koje ste realizirali u ljekarnama u zadnjih 6 mjeseci, provjeriti izabranog liječnika, naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu, informirati se o očekivanom iznosu mirovine, registrirati se kao potencijalni posloprimac, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, pribaviti potvrde od REGOS-a, provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, pregledati ukupne primitke, obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima, provjeriti svoje podatke u OIB sustavu, sudjelovati u procesima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pretraživati osnovne katastarske podatke i podnositi zahtjeve za izdavanje javnih isprava te administrirati svoj elektronički identitet.

U korisnički pretinac možete zaprimati i razne obavijesti i to o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, biračkom mjestu, pravima iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, pravima za vrijeme nezaposlenosti, cijepljenju kućnih ljubimaca, novom dokumentu u sustavu eSPIS, obračunatom porezu na dohodak, jedinstvenoj uplatnici Zagrebačkog holdinga, početku blokade računa i deblokadi računa i niz drugih.

Zašto postati e-Građanin?

Sustav e-Građani omogućuje građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta sa državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.

Na popisu stanovništva 2021. prvi put je otvorena mogućnost da se osobe koje su e-Građani sami popišu. Ta mogućnost naročito je značajna za nacionalne i druge manjine jer im omogućava u potpunosti slobodno izjašnjavanje.

Na stranici gov.hr nalazi se popis područja i usluga koje su dostupne e-Građanima ovisno o razini sigurnosti njihove vjerodajnice. Oni čija je razina sigurnosti najniža mogu pristupiti najmanjem broju usluga, a za one čija je razina sigurnosti vjerodajnice viša na raspolaganju je više usluga u Katalogu usluga.

Područja u kojima su građanima dostupne usluge su: obitelj i život, pravna država i sigurnost, odgoj i obrazovanje, promet i vozila, aktivno građanstvo, prava potrošača, financije i porezi, zdravlje, rad, poslovanje, stanovanje i okoliš, hrvatski branitelji.

Pomoć pri uporabi portala e-Građani pruža i Služba za korisnike: